Rødøya

Rødøy er en kommune på Helgeland i Nordland. Den grenser i nord mot Meløy, i øst mot Rana, i sør mot Lurøy, og i sørvest mot Træna. Rødøy tilhører Sør-Hålogaland bispedømme og Nord-Helgeland prosti. Rødøy er underlagt Salten politidistrikt, men ble fra 1. januar 2005 overført til Rana tingrett. Hovednæringer er jordbruk, fiske og fiskeoppdrett.

390px-Rødøy_komm.svg

Geografi

Rødøy kommune omfatter den nordvestlige delen av Helgelandskysten, og innbefatter Tjongsfjorden, Værangfjorden, Melfjorden med side-fjordene Nordfjorden og Sørfjorden. Den sørvestlige delen av Svartisen, og deler av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger i kommunens østlige del. Rødøy kommune består av omkring 1000 øyer, holmer og skjær. Ytterpunktet er øya Myken, med kommunens Fotefar mot nord-plass Myken Fyr. Rødøya (8 km²) er kjent for det karakteristiske fjellet Rødøyløva (440 meter over havet). Rødøyløva består av rødlig serpentin. Sett fra skipsleia, ligner den en mektig sfinks eller løve. Andre større øyer er Gjerdøya, Rangsundøya, Sundøya, Storselsøy og Nordnesøy. To av øyene er delt mellom Rødøy og Lurøy kommuner, disse har forskjellige navn: Storselsøy/ Hestmona og Nordnesøy/ Sørnesøy. I Rødøy ligger også Esvikhatten naturreservat.

Fjorder

  • Tjongsfjorden
  • Nordfjorden
  • Melfjorden
  • Sørfjorden

Historie

Rødøy ligger midt Nordlandsleia og har en lang og begivenhetsrik historie.Raudeyar er nevnt som eget skipsrede allerede tidlig i middelalderen og var ett av tre prestegjeld på Helgeland.Senere i middelalderen var Helgeland delt i to halvfylker; Herøy og Rødøy. Nabokommunen Meløy og Rødøy var samlet administrativt inntil 1884; Tidlige referanser til Rødø herred inkluderer normalt også Meløy.

Land Norge Norge
Fylke Nordland
Status Kommune
Adm. senter Vågaholmen
Areal
– Totalt:
– Land:
– Vann:
711,31 km²
687,01 km²
24,3 km²
Befolkning 1 310
Kommunenr 1836
Målform Nøytral
Internettside www.rodoy.kommune.no
Ordfører Olav Terje Hoff (SP) (2003)

406269_351161271659558_1197936194_n

Legg igjen en kommentar